Увеличаването на световното население, което води до нарастващо потрбеление на храни, както и все по-широката употреба на биогорива, са заплаха за водните запаси смятат експерти, които се срещнаха в Стокхолм тази седмица, предаде АФП.

Потреблението на храна ще се удвои до 2050 г. Същевременно климатът се променя и петролните запаси намаляват, което кара страните да заделят повече земи за добиването на биомаса, за да бъдат заменени фосилните горива, причиняващи парниковия ефект.
Специалистите смятат, че ще можем да “задоволим нуждата от храна до 2050 г., ако започнем на използваме водата по-ефективно.” Трябва да се намери алтернатива на системите за напояване, които използват водата от реките, езерата и подпочвените води допълва Ян Лунквист,
смята ръководителят на научната програма на Международния институт по водите.


Според него, че ако съумеем да използваме дъждовете “производството на храни ще се увеличи значително”. /БЛИЦ