Броят на намерените тела на жертви на земетресението и вълната цунами в Индонезия е над 1200, съобщи индонезийската благотворителна организация Акси Цепат Тангап, цитирана от ДПА.
 
„Общият брой на намерените тела е 1203“, заяви вицепрезидентът на организацията Инсан Нуррохман.

Индонезийското правителство пък обяви, че близо 1200 задържани са избягали от три индонезийски затвора по време на застигналите страната природни бедствия, предаде Франс прес. 

„Сигурна съм, че затворниците са избягали, защото са се уплашили от земетресението. Явно това е било въпрос на живот и смърт за тях“, заяви пред Франс прес служителката на министерството на правосъдието Шри Пугу Утами.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо разреши страната да приеме международна помощ, за да се справи с последиците от силното земетресение и последвалото цунами на остров Сулавеси, заяви ръководителят на индонезийския инвестиционен съвет Томас Лембонг, цитиран от световните агенции.
 
Президентът се е съгласил да приеме международна помощ, каза Лембонг.

Той заяви, че ще координира получаваната от различни части на света помощ от частния сектор.
 
В град Палу, който беше тежко засегнат, се подготвя погребването на стотици жертви в масов гроб.

Пораженията от смъртоносното земетресение и последвалото цунами в Индонезия са ужасни, показват въздушни кадри на RT.com.

Разрушени домове, срутени мостове и наводнени джамии се наблюдават в страховито видео, заснето от въздуха с дрон. Природното бедствие отне живота на повече от 800 души на индонезийския остров Сулавеси.

Мощното земетресение от 7.5 см удари острова в петък, като предизвика вълни цунами с височина до шест метра, които унищожиха всичко по пътя му, след като стигнаха до брега.