Броят на жертвите при нападението на двете джамии в Крайстчърч е 49. Това обяви полицейски комисар Майк Буш, цитиран от Си Ен Ен.
 
По-голямата част от хората – 41, са загинали при атаката на молитвения дом на „Дийнс Авеню“ в новозеландския град. По думите на Бу, един мъж вече е с повдигнато обвинение за убийство във връзка с нападението.Това е касапинът от джамиите в Нова Зеландия! Килърът искал да убие Меркел и Ердоган преди кървавата баня с 40 загинали!
 
По думите на полицейския комисар, атаките са били много добре планирани. Джамиите в Нова Зеландия ще бъдат поставени под полицейска закрила за неопределено време.
 
На въпрос защо задържаните не са били в списъка с потенциални терористи на Нова Зеландия, Буш отговори, че четиримата души в ареста не са били и в австралийския списък. За един от задържаните е потвърдено, че е австралийски гражданин.

 
Комисарят изтъкна самоотвержената работа на полицейските служители, които „направиха и невъзможното“, за да заловят терористите и да предпазят гражданите.
 


Междувременно свидетел разказа пред Си Ен Ен за ужасяващата сцена, на която се натъкнал по време на нападението: „Карах и видях хора да лежат на земята, затова отбих и, когато слязох от камиона, чух всички тези изстрели. Опитвах се да им помогна, а един човек изглеждаше вече мъртъв.
 


По думите му, имало мъж с дъщеря на 3-4 години, която била простреляна в гърба.
 
„Той крещеше да я заведат в болница, а линейката не можеше да дойде докато не беше безопасно, затова взех камиона и ги натоварих вътре с дъщеря му, заедно с другия човек, който беше прострелян в крака, и ги закарах в болница“, добавя той.


Превод и редакция: БЛИЦ