Белгия е първата страна, която въвежда карантина, но този път не за коронавирус, а за болни от маймунска шарка. Решението е прието в петък от здравните власти, съобщава белгийската медия La Libre.

Хората, заразени с вируса, ще трябва да бъдат изолирани за 21 дни, тъй като инкубационният период на заразата е дълъг. За високорисковите контактни лица мярката няма да бъде въвеждана, но те ще трябва да следят здравословното си състояние и да са бдителни за симптоми. До момента в Белгия има установени 4 случая на маймунска шарка, съобщaва белгийското издание. 

Започна се: САЩ поръча милиони ваксини срещу маймунската шарка

В същото време, вече и Великобритания се запасява с ваксини против вируса, съобщи кореспондент на NOVA. Новината, че има и заразено дете, е притеснила властите в Англия. То е в интензивно отделение. Според СЗО заболяването протича по-тежко при децата.

За първи случаи на заразата съобщиха и Гърция, и Швейцария, и Израел.

Световната здравна организация разполага 92 потвърдени и 28 предполагаеми случая на маймунска шарка. Те са докладвани от 12 неендемични страни.

"Според наличната информация по-голямата част от случаите са идентифицирани сред мъже, които са правили секс с мъже и са кандидатствали в заведения за първична медицинска помощ и клиники за сексуално здраве", се казва в доклада на СЗО.

Любопитно е, че през март 2021 г. Инициативата против ядрени заплахи (NIT) си партнира с Конференцията по сигурност в Мюнхен, за да извърши упражнение за това как би могло да реагира човечеството при заплаха от маймунска шарка, пише Флагман.

Първият регистриран случай в симулацията е потвърден на 13 май 2022 г. във фиктивната държава Бриния. Според упражнението вирусът се разпространява глобално в рамките на 18 месеца и в края на тази „пандемия“ светът е преминал през общо 3 млрд. случая и 270 млн. жертви.

Сега, през май 2022 г., този път в реалния живот, вирусът, който изключително рядко инфектира хора, се разпространява на 4 континента по едно и също време. „Може ли маймунската шарка да се превърне в пандемия?

По-скоро не, но може би да“, съобщава NewScientist, позовавайки се на неназован експерт. Великобританският The Mirror пък вече мина в режим „параноя“. „Русия е преглеждала вариант маймунската шарка да се използва като биологично оръжие, твърди бивш съветски експерт“, гласи тяхно скорошно заглавие.

Глас от мрежата: Подготвя се нещо страшно, СЗО ще може да обявява пандемия във...

Вчера, буквално ден преди ежегодната Асамблея на „Световната здравна организация“, от там свикаха „извънредна среща“, въпреки че случаите в света наброяват едва няколко десетки. И вече предупрежденията валят. Едва излезли от COVID пандемията и вече жадни за живот, на хората сега се казва отново: Носете маски и избягвайте събиранията.

"Влизайки в летния сезон, притесненията са, че разпространението на маймунската шарка може да се ускори заради събиранията на много хора на едно място", алармира Ханс Клуге – регионалният директор на СЗО за Европа.