"ТО се намира в района на Пензенска област, Русия. На територията, обхващаща селата Любатино, Константиновка, Загоскино и други в същия район. Както е станало известно на изследователи на аномални явления, някой е нападал добитък през нощта, изпивал е кръвта и ... е изчезвал ", пише в мрежата изследователят на паранормални феномени философът Сергей Волков, цитиран от световните издания

Първите съобщения за странни случаи, настъпили в частните дворове на жителите в Пензенска област, се появиха през втората половина на септември. Неизвестно същество атакува животните и пие кръвта им. Чудовището е наричано "Сурска Чупакабра" по аналогия с полумитичното създание Чупакабра, което безуспешно се опитват да хванат в Южна Америка.На 14 октомври група изследователи начело с Сергей Волков са пристигнали на мястото на събитията.

Според участниците, всичко, за което са говорили свидетелите, се е потвърдило. В същото време изследователите открили нови следи от неизвестен произход под формата на три ивици върху дърво, отчетливо наподобяващи нокти."Размерите  и очевидната форма на две мощни лапи, напомнящи по някаква причина, според всички, на кенгуру и странно поведение (умъртвяването на повече от десет заека, от които само един е изяден на две трети, на два им е изпита кръвта, а на останалите са им счупени костите и скелета) , говорят за странно същество, което живее в този район ", пише Сергей Волков.Установено е, че следите на чудовището във всички случаи водят до близък водоем и след това изчезват. В момента се събират факти. Според Сергей Волков, има повече от 12 хипотези за това, на което са се натъкнали изследователите, включително доста екзотични. Бил е съставен и екстрасензорен фоторобот на съществото.