Съединените щати са готови да подкрепят и подпомогнат преки мирни преговори между афганистанските власти и талибаните. Това обяви американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс.
В изявление той приветства обявеното от президента на Афганистан Ашраф Гани тримесечно спиране на огъня с талибаните, при условие че и те прекратят бойните действия. "Този план отговаря на ясния и неотслабващ призив на афганистанския народ за мир", отбеляза той.

Помпейо подчерта, че "няма препятствия пред евентуалните преговори" между афганистанските власти и талибаните. "Време е за мир", каза в заключение той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова в Туитър талибаните да "докажат своята загриженост за афганистанците, като спазват прекратяването на огъня".

Още не е ясно дали талибаните приемат примирието. Повече от 1600 цивилни граждани загинаха при нападения и сблъсъци между радикалните мюсюлмани и афганистанските сили за сигурност през първата половина на годината. Само тази седмица талибаните убиха 150 войници и 95 мирни граждани при неуспешен щурм срещу стратегически важния град Газни.

Примирието влиза сила от днес и ще продължи до 20 ноември - рождения ден на ислямския пророк Мохамед. Източник: БНР