В административния център на италианската област Абруцо град Акуила започна траурната церемония по прощаване с жертвите от разрушителното земетресение, станало в понеделник в Централна Италия.
Земетресението с магнитуд 5,8 по Рихтер стана през нощта срещу 6 април. Епицентърът му беше близо до Акуила, който по думите на премиера на Италия Силвио Берлускони се е превърнал в “град-призрак”.
По предварителни данни жертвите на земетресението са 289, от които 16 деца. Телата на майка и дъщеря бяха извадени от спасителите изпод развалините тази сутрин, когато хората вече се подготвяха за траурната церемония.

Тялото на един от загиналите все още не е разпознато. До момента няма никакви данни за около 20 души от Абруцо. При труса бяха ранени 1 500 души, без покрив останаха 29 000 души, посочва РИА “Новости”.
В Италия днес е обявен общонационален траур. В цялата страна знамената са спуснати наполовина, променена е програмата на телевизиите.
Хората са изпълнили площада пред школата на Финансовата гвардия в Акуила. Те се молят и полагат цветя пред изложените на площада ковчези, сред които и бели, в каквито ще бъдат погребани децата. Мнозина не могат да сдържат сълзите си, прегръщайки роднини на загиналите.
На церемонията ще присъстват президентът на Италия Джордж Наполитано, премиерът Силвио Берлускони, ръководителите на двете камари на парламента, министри, лидери на водещите политически партии, представители на посолствата на Египет, Румъния, Гърция и Палестина, чиито граждани загинаха при земетресението.
Заупокойната меса ще бъде водена от държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне, който ще прочете специално послание на папа Бенедикт ХVІ. В богослужението ще участват архиепископът на Акуила Джузепе Молинари и всички епископи от областите Абруцо и Молизе.
Папата, който изрази намерение скоро да посети зоната на бедствието, изпрати в Акуила личния си секретар монсеньор Георг Геншвайн.
Днес за католиците е Разпети петък. Вечерта папата ще поведе традиционното кръстно шествие пред стените на Колизеума, като ще отправи молитви и за загиналите в Абруцо. /БЛИЦ