Страните членки на Европейския съюз нямат намерение да предоговорят постигнатото с Великобритания споразумение за излизането й от Общността. Това заяви днес заместник-говорителката на Еврокомисията Мина Андреева, цитирана от "Франс прес".

"Споразумението, поставено на масата на 25 ноември, е най-доброто и е единственото възможно. И дума не може да става за предоговаряне", каза тя.

"Изхождаме от принципа, че Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 г. и не искаме да спекулираме с други варианти", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след телефонен разговор с британския премиер Тереза Мей снощи.

Попитана за обявеното днес решение на Съда на ЕС, според което Великобритания може едностранно да реши да се откаже от брекзит, без да пита останалите 27 държави-членки, говорителката Мина Андреева посочи, че ЕК "взима под внимание" подобен вариант.

Междувременно днес медиите на Острова съобщиха, че Тереза Мей ще отложи гласуването на споразумението с ЕС за Брекзит заради предупреждение, дошло от нейната партия, че я очаква голямо поражение при гласуването в Камарата на общините.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ