Германците може да се сблъскат с национална блокада, за да бъде спряно разпространението на новия коронавирус, ако не изпълняват инструкциите да си останат по домовете този уикенд, обявиха властите.

"Ще наблюдаваме поведението на населението през този уикенд. Събота ще бъде решаващ ден", подчерта Хелге Браун, която е началник на канцеларията на канцлера Ангела Меркел.

Германия въведе крути мерки за ограничаване на обществения живот заради пандемията от коронавируса, но засега се въздържа от цялостна блокада като тази във Франция, Италия и Испания.

Очаква се Меркел да се срещне с премиерите на 16-те провинции, за да обсъдят потенциално налагане на национална блокада в неделя, тъй като нараства тревогата, че обществеността не се вслушва в призивите на правителството да остане вкъщи по време на кризата.

"Надявам се, че населението разбира настоящите мерки и е готово да ограничи социалния живот. Ако погледнем съседните страни, очевидно е, че блокадата би била огромна допълнителна тежест", коментира още Хелге Браун.