Критичното решение на конституционния съд на Германия относно програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) представлява заплаха за бъдещето на общата валута. Това обяви бившият финансов министър на страната Волфганг Шойбле, който понастоящем е председател на Бундестага (долната камара на германския парламент).

"Много е възможно съществуването на еврото да бъде поставено под въпрос в други страни членки на Европейския съюз, тъй като всеки национален конституционен съд може да реши сам за себе си", изтъкна Шойбле в интервю за Redaktionsnetzwerk Deutschland, като допълни: "Тази ситуация не прави никого щастлив."

Конституционният съд на Германия постанови тази седмица, че програмата за изкупуване на активи в размер на 2,7 трилиона евро, която беше стартирана през 2015 г. и продължава да работи, може да е противоконституционна и даде на централната банка три месеца да докаже противното.

При вземането на това решение той обвини Съдът на ЕС, че е превишил правомощията си, когато подкрепи политиката на ЕЦБ през 2018 г.

Шойбле призна, че като министър на финансите той също е бил недоволен от някои решения на ЕЦБ, казвайки, че независимите институции без демократична легитимност трябва стриктно да се придържат към своите мандати. Това означава, че германското решение "не е лесно да се опровергае".

Въпреки това той каза, че също е "трудно", ако германският конституционен съд не може да приеме решение на Съда на ЕС.
Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард е близка с Шойбле. В първата си реч като председател, след като наследи Марио Драги, тя го похвали.

Попитана вчера за германското решение, тя каза, че ЕЦБ е "неразубедена" в мисията си да съживи инфлацията в еврозоната и да разшири икономиката в съответствие с мандата си.

Жан-Клод Юнкер, който беше председател на Европейската комисия до миналата година, също критикува германските съдии за разминавето с оценката на Съда на ЕС.

"За първи път в историята на съдебната практика на ЕС националната юрисдикция открито атакува европейската юрисдикция", каза той в радио интервю, като добави, че решението може да доведе до това и други държави да игнорират евросъда, чието седалище е в Люксембург. "В следващите години ще осъзнаем каква сериозна грешка беше това, ако не бъде коригирана", подчерта още Юнкер.