Правителството на германския канцлер Ангела Меркел съобщи критерия за регионална намеса, ако случаите на заразени с коронавирус повторно започнат да се увеличават, пише "Гардиън".

Ако броят на новите случаи расте в продължение на седемдневен период до повече от 35 случая на 100 000 души, местните власти в съответния район ще трябва да върнат ограничителните мерки, наложени на 20 април. Накратко това означава затваряне на почти всички магазини в района, а също така затваряне на училищата, фризьорските салони, музеите и зоологическите градини.

Ще останат отворени само магазините, които продават неща от първа необходимост като храна.

Междувременно германският Институт "Роберт Кох" съобщи, че продължават да намаляват новите случаи на заразени с коронавирус, като степента на възпроизвеждане на болестта, наречено числото R, което отразява колко души могат да бъдат заразени от един човек, падна до 0,71 от 1.
Това означава, че всеки заразен с коронавирус го предава на 0,71 души средно или 100 инфектирани заразяват средно по 71 души. Докато миналата седмица се съобщаваше за между 700 и 1600 нови случая ежедневно, в понеделник бяха потвърдени 685 заразени. Общо в страната потвърдените случаи се увеличиха до 163 860. Починалите нараснаха със 139 до 6831.

"Много добра новина", коментира директорът на Института "Роберт Кох" Лотар Вилер - водещият германски експерт за справяне с епидемията. Но Вилер предупреди, че не трябва да се позволява увеличаване на новите случаи, като отбеляза, че поддържането на дистанция трябва да бъде "новото нормално" за известно време. Той предупреди за втора вълна, а също така е възможна и трета вълна.

По думите му Германия в момента провежда средно по 142 000 теста на ден.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 3,4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 241 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват близо 3,6 млн. случая и над 251 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,17 млн. души.