Специалисти по репродуктивна медицина в Гърция и Испания твърдят, че са създали бебе с трима родители, с което заобикалят женското безплодие. Момченцето се е родило във вторник и е с тегло от 2.9 кг. Майката и детето са в добро здраве.

Лекарите, извършили процедурата, казват, че "пишат история", която може да помогне на безплодните двойки по света, иформира BBC.

Според някои британски експерти обаче, процедурата повдига етични въпроси и не е трябвало да бъде осъщестявана.

Експерименталната форма на инвитро използва яйцеклетка от майката, семенна течност от бащата и друга яйцеклетка от жена донор. Тя е разработена, за да помогне на семействата, засегнати от смъртноносни митохондриални болести, които се предават от майката на бебето.

Процедурата е опитвана само веднъж преди това при семейство от Йордания и провокира много полемики.

Някои специалисти по репродуктивна медицина обаче смятат, че технологията може да увеличи шансовете за успешна инвитро процедура.

Тук става въпрос за митохондриите, наричани още „клетъчни енергийни фабрики“, тъй като те преобразуват храната в използваема енергия.


При митохондриалните болести тези клетки имат нарушено действие, така че комбинирането на ДНК-то на майката с митохондрии на донора може да предотврати болестта.

Има обаче и спекулации, че митохондриите може би играят роля и при успешните бременности. Тези твърдения обаче не са изследвани.

Пациентът е била 32-годишна жена от Гърция, която вече имала четири неуспешни инвитро процедури.

Тя вече е майка, но нейният син има малко количество гени и от жената донор, тъй като митохондриите имат собствена ДНК.

"Неотменимото право на жената да стане майка със собствения си генетичен материал се превърна в реалност", заяви доктор Панайотис Псантас, президент на Institute of Life в Атина.

"Много сме горди да съобщим за тази международна иновация в асистираната репродукция и сега сме в позиция да направим така, че жените с няколко неуспешни инвитро процедури или редки митохондриални болести да родят здраво дете."

Гръцкият лекарски екип е работил съвместно с испанския център Embryotools, който обяви, че 24 други жени участват в експерименталната процедура.

През февруари 2018 г. лекари в Нюкасъл, които са пионери в технологията, получиха разрешение да създадат първите бебета с трима родители във Великобритания.

Регулаторните органи в страната одобриха два опита, като и двата ще са в семейства с редки митохондриални болести.

Според някои лекари във Великобритания обаче, двете приложения - плодовитост и превенция на заболяванията, са морално много различни.