Те не са заплашени от уволнение, защото иначе биха съдили държавата, но вместо това – ако отидат на работа без сертификат получават глоба от 1500 евро, пише Флагман

Италианското правителство е приело заповед, важаща както за частния, така и за публичния сектор, с която нареждат на компаниите да не плащат на тези от служителите си, които отказват да се ваксинират срещу SARS-CoV-2. 

Заповедта нарежда всички работници да разполагат с т.нар. „зелен паспорт“ – документ, сертифициращ ваксинация срещу вируса. Това поставя много въпросителни върху това какво ще се случи с милионите италианци, които все още не са се имунизирали.

Правителството дори опитва да избегне потенциални съдебни дела срещу себе си като не съветва компаниите директно да увлоняват неваксинираните си служители – вместо това си „измива ръцете“ като ги „съветва“ просто да не им плащат. В същото време всеки, който не спази „препоръките“ и се появи на работното си място без да покаже ваксинационния си сертификат, е заплашен с глоба до 1500 евро.

Дори тези, които са били заразени от ковид и са преболедували – сега с изграден 11 до 13 пъти по-силен имунитет срещу вируса в сравнение с този, предоставен изкуствено от ваксините – са заплашени от новата заповед. Според нея дори те ще трябва да сложат поне една доза от ваксината, като демонстрация на „съгласие“, за да могат да извадят своя сертификат. 

На 1 септември Италия разшири обхвата на ваксинационните си паспорти. Така те са нужни както за университетите, така и за училищата. За щастие не за децата, но пък учителите са длъжни да представят документ, ако не искат да бъдат глобени. Студентите нямат такъв късмет и за да се явяват на лекции трябва да имат поставена поне една доза.

В същото време „неваксинираните“, на които на този етап властите в Италия изглежда гледат като на „чумави“ не могат да използват междуградски обществен транспорт, което означава, че почивките, служебните пътувания и най-обикновените срещи с близки и роднини са се превърнали в невъзможни за мнозина. 


Затворени за посещения от т.нар. „чумави“ остават още музеите, стадионите, театрите, фитнесите, закритите помещения на барове и ресторанти. Там също е задължително представянето на ваксинационен паспорт.