Американският консервативен вестник The Washington Times съобщи за изпитания в Русия на най-новата хиперзвукова ракета „Циркон”, която, според автора на статията, представлява „квантов скок” в създаването на „асиметрично оръжие” за защита от ядрена атака. „Русвесна” обаче отбелязва, че публикацията е малко позакъсняла.
Изпитанията на хиперзвуковата ракета „Циркон” 3М22 вървят от 2016 г. През април стана известно, че „Циркон” е превишил скоростта на звука 8 пъти (8М). Още преди 6 г. виден руски ракетчик обяви, че е възможно да бъде достигната скорост 12-13М.
 

Предполага се, че „Циркон” е хиперзвуков вариант на свръхзвуковата противокорабна крилата ракета BrahMos Aerospace – съвместна руско-индийска разработка на базата на ракета П-800 „Оникс”. По аналогия може да се предположи, че радиусът на „Циркон” около 400 км.
 
Серийното производство е планирано за ракетата е планирано да започне през 2017 г. Първи в света ще ги получат атомните ракетни крайцери „Пьотр Велики” и „Адмирал Нахимов”, а след това и многоцелевите атомни подводници от пето поколение.
 
Хиперзвукови са считани обекти, летящи със скорост над 4500 км/час. Те не могат да се ускорят с традиционните реактивни двигатели, необходимо е да бъдат използвани ракетно-правопоточни със свръхзвуково горене.
 
Руснаците очевидно са решили инженерните проблеми при маневрения полет след достигане на хиперзвукова скорост – в условията на високи температури апаратът е обвит в облак от плазма, която може да изгори антените и външните сензори. Същевременно „Цирконите” са невидим от радарите именно заради плазмения облак.
 
Британското издание Daily Mail отбелязва, че средствата за ПВО на британския флот са способни да поразяват въздушни цели със скорост не повече от 3700 км/час, а „цирконите” достигат двойно повече – 7400.
 
Превод и редакция: БЛИЦ