За първи път този септември за традиционния празник „Средата на есента" в Китай ще се продават лунни кексчета „Юебин" с „отгледано" в лаборатория месо, съобщи Китайското национално радио.

Пълнежът на сладкишите ще бъде с алтернатива на месото от растителни протеини. „Учените се опитват да намалят неприятната миризма на растителния протеин и да доближат максимално вкуса на веганския продукт до месото", заяви Ли Дзян, доцент във факултета по хранително и химично инженерство на Пекинския университет по технологии и бизнес и ръководител на екипа.

Производството на „фалшиво" месо е нов популярен сектор в света на науките за храните. По-рано този месец „Burger King" пусна нова версия вегетариански хамбургер, продуктите за който се доставят от „Impossible Foods", стартъп, който разработва щадяща околната среда алтернатива на месото.