Ново поколение вкусно изкуствено месо може да бъде създадено от биоразградими опаковки за мебели, произведени от ИКЕА. Така казват създателите на Ecovac.

Въпросната опаковка е направена въз основа на мицел - тя ще помогне за създаването на ново поколение изкуствено месо, обясняват новаторите.

Понастоящем е възможно да се отглеждат отделни меса, от които могат да се произвеждат колбаси или бургери, но този материал не е способен да възпроизведе анатомията и влакната от пилешка гърда или говежда пържола. Според идеята за стартиращи предприятия, мицелът ще се превърне в продукт от квази-месо, използващ същата технология, според която мицелите и селскостопанските отпадъци стават изключително екологично чисти опаковки. Ecovac възнамеряват да създадат специална рамка, която позволява на клетките да растат и да образуват мускулни влакна и мастни слоеве.

Още не е известно дали компанията ще се занимава самостоятелно с производство или ще действа в сътрудничество с други производители на синтетично месо.

Превод: БЛИЦ