В Италия се върна обичаят да се носи храна за обяд на плажа. Причината е във високите цени на заведенията по плажовете.  

"Ако искаш да се нахраниш прилично, са нужни поне 50 евро. Не, не, това не може да се направи", каза летовник за обществената телевизия РАИ. 

Доказва го и проучване на Националната конфедерация на фермерите Coldiretti за област Тоскана. Хората не се отказват от слънчевите бани край морето, но приготвят храна от вкъщи - една мярка, въведена от тосканските семейства, за да се справят с повишението на цените на храните и напитките. Така, заедно с чадъра,  шезлонга и плажните кърпи, присъства и хладилната чанта, което на по-възрастните напомня 60-те години на миналият век.

Конфедерацията на фермерите направи и статистика на домашното плажно меню - само по себе си италианска традиция: на първо място студени салати от ориз със зеленчуци, пиле или риба. Не липсват плодове. 

Coldiretti уточнява, че за италианците този начин на хранене на плажа е по-здравословен. Тенденция, подкрепяна от факта, че в Италия може да се разчита на широката мрежа от пазари за директни продажби от селскостопанските производители.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук