Данните за регистрираните починали в мадридската община през втората половина на март подсказват, че реалната цифра на починалите от коронавирус там може би е много по-висока от официалните данни, съобщи "Ел Паис“. Става дума за необяснимо увеличение на броя на починалите с над 3000 души.

В гражданските регистри на Мадрид през първите 15 дни от извънредното положение от 14 до 31 март са издадени 9007 смъртни акта, според данните на Върховния съд. Което е 2 пъти повече в сравнение с починалите за целия месец март миналата година – 4125 души, според Националния статистически институт на Испания (INE).

По данните на INE, които не са представяни на 15-дневни периоди, може да се изчислят средно по 133 починали на ден за март 2019 г., което прави общо 2394 души за 18-те дни между 14 и 31 март 2019 г.
 
А за същия период на тази година в разгара на епидемията с коронавирус в мадридската община са регистрирани 6613 смъртни случая повече от 2019 г., като официално статистиката отчита към момента 3439 починали от коронавирус, с вероятност причината за смъртта и на останалите 3174 също да е свързана с новия вирус.
 
Здравното министерство изисква от общините да обявяват кои са починалите с потвърдени положителни проби за коронавирус. Което изключва автоматично всички смъртни случаи в домове за възрастни, които не са хоспитализирани, както и хората, починали в домовете си, без да им е направена проба за вируса.
 
Така в регистрите причината за смъртта се отбелязва като респираторна недостатъчност или сърдечна недостатъчност, а не коронавирус.
 
Според университета "Джон Хопкинс“ починалите от COVID-19 в Испания са 14 555 по официалните данни, но ако към тази цифра се прибавят тези над 3000 смъртни случая само в Мадрид, които официално не се водят починали от коронавирус, тогава Испания ще излезе на първо място в черната статистика на жертвите на вируса пред Италия (17 127 починали).