Днес в Мюнхен започва работа Конференцията по сигурността. Във форума участват стотици експерти и световни лидери. Една от кулминационните точки се очаква да бъде речта на новия американски вицепрезидент Джоузеф Байдън, предаде Дойче веле.
И тази година не липсват известни имена сред участниците. Сред тях като че ли най-много се откроява това на новия американски вицепрезидент Джоузеф Байдън. Потвърждението, че той ще се включи в проявата, зарадва неимоверно ръководителя на конференцията Волфганг Ишингер:
"Много съм доволен, че новата американска администрация избра Мюнхен, Германия, за първо участие в международен форум по въпросите на външната политика и политиката по сигурността. Това е забележително."
Основните акценти на форума
От Байдън се очаква да изложи вижданията на новото американско правителство за отношенията на Америка с Европа и за това каква роля ще играе НАТО. Със сигурност американският вицепрезидент може да разчита на пълно внимание, когато в речта си засегне темата Афганистан, където САЩ възнамеряват сериозно да засилят военното си присъствие. Най-вече европейските делегати на форума в Мюнхен ще очакват да разберат дали Вашингтон ще обвърже това и със засилен европейски ангажимент в Афганистан.
Сред присъстващите в залата ще бъде и афганистанският президент Хамид Карзай, който се надява през август да бъде преизбран за нов мандат. Към сегашния момент не изглежда Вашингтон да е готов да подкрепи неговата кандидатура. По всичко личи, че зад кулисите на Мюнхенския форум двете делегации - американската и афганистанската, ще има какво да обсъждат.
Много по-малко вероятно е да се стигне до среща между Джоузеф Байдън и иранските участници във форума - външния министър Мотаки и шефа на парламента в Техеран Лариджани. Надеждите за постигане на пробив по изпадналите в застой преговори по иранската ядрена програма обаче са налице, както посочва Елке Хоф от партията на германските свободни демократи:
"Протегната ръка от администрацията на президента Обама, която обяви готовност за подновяване на директните преговори, е единственият разумен път. Трябва да изчакаме и да видим кои ще бъдат основните точки в новата стратегия за разговори с Иран. В тази връзка искаме да призовем Техеран, да се възползва от новите възможности и да не ги блокира, например чрез поставянето на неразумни искания."
Контрол върху въоръженията
В началото на конференцията федералният външен министър Франк-Валтер Щайнмайер ще говори за контрола върху въоръженията. И няма да спести проблема с Иран. Той ще предложи всички дейности по обогатяването на ядрен материал да бъдат поставени под международен контрол:
"Според мен това трябва да бъде МААЕ. Подкрепата за тази идея постоянно расте и ние ще продължим да се застъпваме за нея. В рамките на конференцията аз ще обсъдя темата с шефа на агенцията Ел Барадей."
От възможностите, които предоставя форумът в Мюнхен, могат да се възползват и канцлерът Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози. Защото за първи път след края на Втората световна война предстои германска военна част да бъде разположена във Франция, а около това все още има детайли за доизясняване. /БЛИЦ