Все повече масови грабежи се извършват в Нигерия, въпреки репресиите и призивите за спокойствие, след две седмици протести, които изглежда постепенно прерастват в гладни бунтове в най-населената държава в Африка, съобщи Франс прес.

Видеоклипове, циркулиращи в социалните мрежи, шокираха вчера Нигерия. Те показаха плячкосването на склад за хранителни продукти в Джос, Централна Нигерия, където се съхраняват десетки хиляди торби със зърно, ориз и пакети с макаронени изделия, които са били предназначени за раздаване на населението по време на карантината през март и април.


Малки групи хора нахлуха в склада, за да вземат храна. Няколко часа по-късно не бе останало нищо, хората избягаха с всички торби със зърнени храни, разказва журналист на Франс прес от мястото на събитието.

„И така, по време на затварянето бяхме гладни, а те криеха храната!“, възкликва Мафег Пам, жителка на Джос. „Какво правителство имаме? Ние сме слаби и мнозина гладуват“.

Сн.: АП/БТА

„Те крият тази храна от началото на карантината. Всички цени са се увеличили. Как да оцелеем?“, каза пред АФП Мохамед Ибрахим по пътя към склада, пълен с хора, носещи торби с печати „Не е за продан. Правителство на Нигерия“.

В няколко града на страната масовите грабежи продължават, като например в Еде в югозападния щат Осун, където няколко хиляди души също нахлуха и разграбиха огромен склад за храни и блокираха трафика в града в петък.

Къщи на местни политици станаха обект на нападения в няколко щата.

В Лагос обаче ситуацията се поуспокои и треската отшумя след дни на безпрецедентно насилие, което напълно парализира града.

Сн.: АП/БТА

Снощи началникът на полицията излезе с изявление, за да призове тълпите за ред. „Достатъчно. Актовете на вандализъм, хаос и насилие, които доведоха до плячкосване на магазини, търговски центрове и складове, ни задължават да спрем това залитане към анархия.“

Нигерия, най-големият производител на петрол в Африка с 200 милиона души население, е разтърсена от протестно движение, започнало в Лагос преди две седмици срещу полицейско насилие. След това то прерасна в антиправителствени демонстрации.

Дванайсет души бяха убити при смазването на протестите по информация на „Амнести интернешънъл“.