В сградата на ООН в Ню Йорк започна срещата на външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс с личния пратеник на Генералния секретар на Организацията на обединените нации Матю Нимиц. Според съобщенията, външните министри ще имат две заседания, днес и утре, на които ще присъства медиаторът на ООН, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.

Двамата ръководители на дипломацията по-рано в ООН бяха на отделни срещи с генералния секретар Антонио Гутериш. След тази среща македонският министър Никола Димитров написа в социалната мрежа „Туитър“: "С визия и лидерство от двете страни имаме исторически шанс да приключим десетилетния исторически спор".

Коцияс, в началото на преговорите, призова за прагматизъм и реализъм, а от медиатора Нимиц да бъде мъдър в провеждането на преговорите. "Казвам, че не съм нито оптимист, нито песимист, но имам волята да намеря решение. А другата страна трябва да има прагматизъм и реализъм, за да намери решение. От Нимиц очакваме неговата мъдрост по време на преговорите ", заяви Коцияс.

Преговорите са разделени в две направления, първата и основната част ще бъде посветена на политически въпроси и дискусии между външните министри. Втората част се фокусира върху текста на общото споразумение и правните въпроси, възникващи в контекста на дипломатическото решение. Тези отделни технически подробности се разглеждат в паралелен кръг от преговори, които ще се проведат между работните групи. "Ще имаме преговори между експерти и преговори на министри. Основните преговори, които интересуват всички, разбира се, са преговорите между министрите. Но и преговорите между експертите ще облекчат целия пакет. Нимиц ще бъде само с външните министри", обясни гръцкият дипломат.

В навечерието на новия кръг от преговорите за името, македонското правителство потвърди, че е в полза на най-новото предложение за име - Република Илинденска Македония. Гърция официално отхвърли предложението "Република Илинденска Македония", оценявайки го като иредентистко. Премиерът Ципрас, отговаряйки на критиките на опозицията, заяви, че Гърция води преговори въз основа на четирите имена, съдържащи се в пакета от предложения на Нимиц.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!