В разгара на коронавируса и разразилата се икономическа криза от Русия за Великобритания е бил изнесен цял тон злато на стойност над 2,3 млрд. рубли - или около 27 079 077 евро. 

Това съобщават световните медии, цитирайки източници, според които товарът е бил предназначен за частно лице. 

Целият трансфер на златото едва ли би станал достояние на широката общественост, ако не се стига до инцидент на летище "Шереметиево". По време на натоварването на скъпоценния метал в самолета се изгубва контейнер с два слитъка от жълтия метал, тежащи 25, 5 кг.Предполага се, че са изпаднали, по-късно са открити в багажното отделение на летището. 

В митническата декларация към контейнера е посочено, че теглото на драгоценния метал е 25, 5 кг, като той е оценен на 682 602 евро.В документа е написано още, че слитъците е трябвало да бъдат оставени в товарния отсек на самолета №20. 

Самолетът излита от Москва за Лондон с полет SU2580. 

В декларацията е посочено също така, че златото принадлежи на ОАО "Красноярски завод за цветни метали В. Н. Гулидов".

Оказва се, че истината е малко по-друга. 

"Слитъците не са наша собственост. Ние сме компанията, която преработва драгоценния метал", твърди Мария Юферова, ръководител на информационния отдел на завода. 

Тя обяснява, че предприятието е било наето за да извърши извличането, преработката на златото и оформянето му на кюлчета.