Най-ранната творба на Леонардо да Винчи беше представена пред журналисти в Рим. Върху керамична плочка 19-годишният тогава Леонардо е нарисувал образа на архангел Гавраил. Според изследователя на творчеството на ренесансовия гений Ернесто Солари, който е изучавал плочката три години, на нея Леонардо е изобразил самия себе си в профил.

Плочката дълго време се е съхранявала от потомците на аристократичното семейство Фениче ди Равело. След щателно изучаване Ернесто Солари и графологът Ивана Роза Бонфантино са успели да разгадаят шифрован надпис с инициалите на Леонардо да Винчи, годината на раждането му - 1452 г., числото 72, което е препратка към архангел Гавраил и годината на създаване на творбата - 1471 г. "Леонардо цял живот се е увличал по ребусите. "Знаем за зрелия му период, но почти нищо не знаехме за творчеството на младия Леонардо, за това как е започнал", каза Солари. Той разказа, че като млад Леонардо е работел във фабриката на дядо си в Тоскана и е рисувал керамични плочки.

Тезата на Солари се подкрепя от факта, че изображението на архангела е направено с помощта на специална машина, измислена от Леонардо, чиито чертежи се пазят в Уиндзор. Копие на машината, чието предназначение дълго време е било трудно за разгадаване, заедно с копието на плочката с архангела ще бъдат изложени в Музея на изобретенията на Леонардо да Винчи в Рим. Солари се затрудни да назове цената на творбата, която все още е в частни ръце. "Това е първата рисунка на Леонардо, Тя е безценна", заяви той.