Втора вълна на COVID-19 е възможна в Русия през есента, заяви Владимир Путин на среща по санитарно-епидемиологичната обстановка в страната, предава Фокус.

"Постепенно излизайки от режимите на ограничения, в които все още живеем до голяма степен днес, трябва да помислим за това, за което говорят експертите тук и техните колеги в чужбина - че може да има и втора вълна, която е възможно да се появи през есента, края на октомври - ноември. Ние също трябва да имаме това предвид и да сме подготвени за подобно развитие на ситуацията."

Президентът подчерта, че днес ситуацията с коронавируса в Русия като цяло се стабилизира, започва постепенно намаляване на новите случаи. Както държавният глава отбеляза, това все още е нестабилна динамика, "но тя все пак съществува".

От своя страна ръководителят на „Роспотребнадзор“ Анна Попова заяви, че разпространението на коронавируса в Русия е достигнало плато. Според нея учените говорят за стабилизиране на ситуацията и ясна тенденция към намаляване.

В същото време Попова подчерта важността на стриктното спазване на всички изисквания, за да не се влоши ситуацията.

Към 22 май общият брой на заразените в Русия достигна 326 488, от които 3 249 са починали, 99 825 са се възстановили. Над 8,1 милиона души са били тестувани.

През последните 24 часа лекарите са установили 8 894 случая на COVID-19, 150 души са починали, 7 144 се възстановиха. В столицата за третия пореден ден има по-малко от три хиляди заразени.

Както БЛИЦ писа, в руската столица по спешност със самолет е бил докаран чеченския президент Рамзан Кадиров. Той е настанен с коронавирус в тежко състояние и с бели дробове, които работят едва на 50%. 

В много региони се поддържа специален режим, на гражданите се препоръчва да стоят у дома, да носят маски и ръкавици, а също така да поддържат социална дистанция.

Същевременно Русия отчете най-големия брой жертви за едно денонощие от началото на пандемията.

Починалите за 24 часа са 150, като общият брой на жертвите на вируса в страната е близо 3300. Същевременно здравните власти отчитат тенденция за спад на заболеваемостта. 

И докато медиците се борят със заразата в страната, външното министерство прави всичко, за да прибере близо 30 хил. блокирани по света заради карантината руски граждани.

Някои от туристите са отишли на почивка за една седмица и принудително са останали над два месеца. Малкото пристигащи на Летище Шереметиево се посрещат не от приятели и роднини, а от служители на санитарните власти. 

На аеропорта се раздават списъци и се правят графици за тестовете, за да не се образуват опашки.

Съединените щати изпратиха в Русия самолет с апаратура и медикаменти за лечение на коронавируса.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ