Съд в Сибир осъди днес руски гражданин на 25 години затвор по няколко обвинения, сред които държавна измяна и опит за палеж на военно окръжие, предават световните агенции.

Прокурори във военен съд в Новосибирск повдигнаха обвинение срещу Иля Бабурин заради опит за палеж на военно окръжие с коктейл "Молотов" по нареждане на неидентифицирано лице от Украйна.

Съдът го призна за виновен и за подпалването на местно музикално училище, което беше определено като терористичен акт. 
Бабурин, идентифициран от руска независима медия като компютърен специалист, е на 24 години. 

Адвокатската колегия цитира съдебния му защитник, като заяви, че няма доказателства за участието на Бабурин в тези случаи, при които също така не се съобщава за жертви.

"Не, той не е убил, изнасилил или обрал никого. Дори според обвинителния акт никой не е пострадал от действията му", гласи цитат от информацията, тиражирана в световните медии. Цитира се и адвоката Василий Дубков.

"Заслужава ли човек да прекара половината си живот в затвор или колония заради такива престъпления?", заяви адвокатът.

Повече от 20 000 души са задържани в Русия заради позицията им против войната от началото на инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г., се посочва още в информация на руската правозащитна организация "ОВД-Инфо". Срещу около 900 души са повдигнати обвинения. 

Когато получи право на последна дума пред съда миналата седмица, преди произнасяне на присъдата, Бабурин не призна вина.