Русия по време на Международния аеро-космически салон в Жуковски МАКС-2019 представи експортната версия на изтребителя пето поколение Су-57.


Американското издание The National Interest посочи пет държави - потенциални купувачи на най-новия самолет, пише "Поглед инфо".

Първо, това е Мианмар, който вече прояви интерес към Су-57. Мианмар е подписал договор с „Рособоронекспорт” за замяна на застаряващия съветски МиГ-29 със Су-30СМ. Но е възможно Мианмар да се спре на Су-57. И това ще му позволи значително да засили военната си авиация.

Следващата държава е Алжир. Държавата е дългогодишен вносител на съветски и руски технологии. Големият интерес на алжирските военни към Су-35 предполага, че те също ще се заинтересуват от Су-57Е, ако цената му не се различава твърде много.

Турция също е потенциален купувач на Су-57. The National Interest пише, че изхвърлянето на Анкара от програмата F-35 може да приключи с покупката на руски изтребители от пето поколение.

В момента се знае, че Русия и Турция са се споразумели за доставката на Су-35. И ако руско-турските военни връзки продължат да се задълбочават, Су-57 може да се превърне в по-привлекателен вариант за Анкара през следващите години.

Следващата държава е Китай. Въпреки че Народноосвободителната армия получи свой собствен изтребител, тя може да използва Су-57 за образователни цели и за технически изследвания.

Петият купувач е Индия. Тази страна прояви интерес към новите руски изтребители, включително към Су-57. Последните коментари на началника на щаба на военновъздушните сили на Индия Бирендар Сингх Дханоа показват преминаване от отказ за придобиване на Су-57 към подход на изчакване.

Превод: В.Сергеев