Крис Осбърн, американски журналист за The National Interest, оцени възможностите на руския дрон "Охотник" и призна, че САЩ трябва да внимават с дрона.

Наблюдателят пише, че дронът няма външни точки за окачване на боеприпаси. Осборн предположи, че всички оръжия на машината ще бъдат разположени във вътрешните отделения, пише "Поглед инфо".

Осборн сравни конфигурацията на „Охотник“ с американския стелт-бомбардировач B-2. Според него, БЛА е по-нисък от последния поради по-ъгловия си дизайн. Руският дрон му напомни за изтребител F-117 Nighthawk.

Авторът на статията подчерта, че дори и със своята „относителна секретност“, „Охотник“ има функция, която трябва да притеснява американските конкуренти.

„Руският атакуващ дрон изглежда демонстрира няколко допълнителни качества, които вероятно ще притесняват американските конкуренти“, пише Осборн.

Той предполага, че ще има летни маневри на полета на БПЛА, които е способен да се изпълнява с изтребител пето поколение Су-57, когато пилотът на самолета контролира дрона.

Осборн отбелязва, че подобна технология сега се разработва в САЩ за изтребители F-22 и F-35. С него самолетите могат да взаимодействат директно, без посредничеството на наземните станции. Това ще подобри разузнавателните способности и ще позволи на Су-57 да действа на безопасно разстояние от противника, а добре въоръженият „Охотник“ ще може да атакува райони с висок риск, защитени от системите за противовъздушна отбрана.

По-рано американското издание Popular Mechanics изрази загриженост за разработването в Русия на дрон, базиран на изтребител пето поколение Су-57, който в много аспекти надминава аналозите.