Гадателството е древно мистично умение, на което в днешно време не се обръща особено внимание. Има обаче няколко специални случая, които карат дори най-големите скептици да се замислят. Баба Ванга беше една от тези редки фигури, пише vesti.bg.

Говори се, че тази възрастна и незряща българска жена е предсказала някои от най-големите световни събития в съвременната история. Тя почина преди две десетилетия, но много от пророчествата ѝ се сбъднаха след смъртта ѝ.

Баба Ванга все още има много последователи, които чакат да видят кои нейни пророчества ще се сбъднат.

Американците се сещат за нея всяка година през септември, като за жената, предсказала атентатите в Ню Йорк от 2001 г.,

наричат я балканският Нострадамус.

Пророчицата почина през 1996 г. на 75-годишна възраст, но до този момент вече беше направила много предсказания за бъдещето. През 50-те години на миналия век тя направи пророчество, което сякаш се отнасяше за климатичните промени и най-смъртоносното цунами в историята в Индийския океан през декември 2004 г.

Смята се, че Ванга е казала: „Студените региони ще станат топли ... и вулкани ще се събудят. Огромна вълна ще залее голямо крайбрежие, изпълнено с хора и градове и всичко ще изчезне под водата. Всичко ще се стопи, като лед“.

Говори се, че тя е предвидила и тежка катастрофа, която стана в Русия през 2000 г. Подводницата „Курск“ потъна по време на голямо руско военноморско учение и всичките 118 души екипаж на борда ѝ загинаха.

Най-известното ѝ предсказание

Съобщава се, че тя е направила прогноза, която напълно съответства на подробностите за терористичната атака на 11 септември в САЩ. Твърди се, че Ванга е казала: „Американските братя ще паднат, атакувани от стоманени птици. Вълците ще вият в храстите и невинна кръв ще бъде пролята“.

Тези събития помогнаха да се затвърди репутацията на Ванга като човек, който може да вижда в бъдещето. Мнозина казват, че нейните прогнози са изключително надеждни.

Един изследовател, покойният български учен, психиатър, невролог, психолог и педагог, създател на сугестологията, сугестопедията и интегралната психотерапия – професор Георги Лозанов, изчисли, че тя има 85% точност при предсказанията.