В Шри Ланка екстрадираха 600 чужденци, включително 200 ислямски духовници, съобщават световните медии. Властите мотивираха решението си със серията самоубийствени координирани атентати, които окървавиха Великден. За атаките беше обвинена местна джихадистка групировка с връзки с „Ислямска държава“.

Вътрешният министър Ваджира Абейвардена заяви, че духовниците са влезли в страната нелегално. Това е станало ясно при извършените проверки след затегнатите мерки за сигурност в страната и е взето решение да бъдат екстрадирани заради изтеклите им визи, като им е наложена и глоба.

„С оглед на текущата ситуация в страната направихме преглед на всички издадени визи и взехме решение да затегнем визовия режим за религиозните проповедници“, заяви Абейвардена.

При Великденските атаки загинаха 257 души, а други близо 500 бяха ранени. Атентатите бяха координирани от местен ислямистки духовник, който е пътувал до съседна Индия и е влязъл в контакт с джихадистите там.

Вътрешният министър не уточни националността на екстрадираните чужденци, но от полицията заявиха, че част от изгонените са от Бангладеш, Индия, Малдивите и Пакистан.

„Има много религиозни институции, които вкарват духовници в страната ни от десетилетия. Нямаме проблеми с тях, но има други, които погрешно за интерпретирали нашето гостоприемство. От сега нататък ще им обърнем по-голямо внимание“, посочва Абейвардена.

По думите на министъра страната преразглежда визовата си политиката заради опасения, че чуждестранни духовници може да радикализират местното населени и да се повтори кървавата баня от 21 април, при която обект на нападенията станаха три християнски църкви и три луксозни хотела.

След атаките в Шри Ланка беше обявено извънредно положение и бяха дадени по-големи правомощия на правоохранителните органи и армията – да задържат заподозрени за по-голям период от време, без да им бъдат повдигани обвинения.

В страната се проведе мащабна операция при която къща по къща бяха извършени претърсвания в търсене на експлозиви и пропагандни материали на ислямистки екстремисти.