Пред сирийската армия не са останали много задачи по освобождаването на държавата от радикалната опозиция. Кюрдите са влиятелна сила, но реалната война против тях не стои на дневен ред, тя е въпрос на голямата политика и преди всичко на преговори между Москва и Вашингтон. Така че Дамаск е свободен да освобождава само територии, контролирани от опозиционни сили, не свързани със САЩ или с Турция.
 

Последната значима опора на „свободната опозиция” е в югозападната част на Сирия, където край границата с Йордания и Израел са базирани различни официално не терористични групировки плюс „Ислямска държава”.
 
Сирийската армия провежда активни операции по освобождаване на районите от тяхното присъствие, но правеше впечатление отсъствието на руснаците. Сега обаче те вече се появиха. В местни медии бе излъчено съобщение, че в едно от освободените селища се появила цяла група руски военни, вероятно съветници на висши сирийски офицери.
 
Този факт не повлиял на хода на операцията, но въоръжената опозиция практически веднага след тяхното пристигане се разделила на две части: едните предлагат борбата да продължи, мнозинството обаче настоява да се предадат възможно най-скоро.
 
Турският експерт Ендер Имрек не вижда в това нищо удивително, защото разпокъсаната сирийска опозиция не е способна да създава дългосрочни съюзи. До началото на гражданската война в Сирия имало политически и политическо-религиозни течения със свои програми, които постепенно еволюирали и загубили първоначалната си ориентация и мотивировка, разбили се на многобройни фракции. Отначало тях ги свързвала идеята за свалянето на Башар Асад, но вече загубили надежда това да стане и така останали без обща цел. Сега на дневен ред излезли техните противоречия.
 
С какво все пак появата на руските военни в провинция Деръа катализирала ориентировката на някои групировки да сложат оръжие?

Експерти сочат два фактора:
Първо, появата на руските съветници по традиция е последвана от активизиране на бойните действия.
Второ, наличието на руските военни в редовете на сирийската армия винаги е спомагала към пленниците да бъде проявявано милосърдие и хуманност, намаляване до минимум на саморазправите и ликвидирането на пленниците.
 
Гражданските войни винаги се отличават с брутална жестокост и присъствието на външни фактори обикновено в някаква степен спомага за спазването на законите по време на война.
 
Редакция БЛИЦ (по публикации в чужди медии)