Сирийският блогер Barya Salami на своята страница в Facebook помести фотографии, направени в авиобазата Хмеймим. По някои белези експерти твърдят, че е фотографиран при кацане тежък (46 тона) изтребител-прехващач МиГ-31БМ. На втора снимка в авиобазата Салами е запечатал управляеми ракети „въздух-въздух” с голяма далечина Р-33, с които са въоръжени МиГ-31. Тези изтребители се появяват за първи път в Сирия.
В интернет-изданието „Свободная пресса” авиационният експерт Антон Мардасов в публикацията „МиГ-31 са разположени в нова авиобаза в Сирия” съобщава още подробности за наличието на МиГ-31БМ в Сирия. Той обаче твърди, че самолетите с авиобазата Квейрес източно от Алепо.
 

На 27 юли изданието Zamanalwsl, изразяващ интересите на Националната коалиция на опозиционните и революционни сили, публикува информация, че на деблокирания през ноември 2015 г. аеродрум Кверес се увеличава присъствието на руски военни. По информация на изданието са забелязани средства за ПВО – ЗРС С-200, ЗРК „Бук” и ЗРОК „Панцир”, чието разполагане вероятно е свързано с опасения от турско нахлуване в Сирия. Така че възстановяването на летище Квейрес и подготовката му да приема самолети е твърде вероятна и възможна.
 
МиГ-31 представлява цял комплекс: самолетът е способен да действа автономно, в състав на група от еднотипни самолети или да изпълнява ролята на лидер за управление на действията на изтребителите. Прехвърлянето на звено Миг-31 в Сирия е оправдана. Модификацията МиГ-31БМ може да да носи и използва 6 броя ракети с далечина до 300 км. В условията на Сирия такива ракети подхождат не само за решаване на практически задачи, колкото за застрашаване – тяхното присъствие прави невъзможно установяването от страна на САЩ на „безполетна зона” над Сирия.
 
Екип на БЛИЦ