Словакия може да се сдобие за пръв път с жена на президентския пост на днешните избори за държавен глава. Водещите претенденти в централноевропейската държава с население от 5,4 милиона са Зузана Чапутова - екоактивистка, която се обявява за защита на правата на гей общността и се противопоставя на забрана на абортите в тази консервативна католическа държава, и Марош Шефчович - вицепрезидент на Европейската комисия и фигура от статуквото.

Общо 13 кандидати участват в петата поредна надпревара за президентския пост откакто през 1993 г. Словакия получи независимост след разделянето на Чехословакия.
Настоящият президент Андрей Киска - успешен бизнесмен, превърнал се във филантроп, не се кандидатира за втори мандат на до голяма степен церемониалния пост. Неговият мандат беше белязан от сблъсъци с бившия премиер Роберт Фицо, смятан за популистки лидер.

Киска подкрепи масовите улични протести, довели до падането на коалиционния кабинет на Фицо на фона на политическа криза, предизвикана от убийствата миналата година на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му. Куциак проучваше предполагаема широко разпространена правителствена корупция и влияние на италианската мафия.
Ако никой от кандидатите не получи днес мнозинство, на 30 март ще има балотаж.

Фаворитите

Зузана Чапутова - 45-годишна адвокатка, която е изгряваща звезда в словашката политика. Тя стана известна с успешната си борба срещу хранилището за токсични отпадъци в родния си град Пезинок край столицата Братислава, за която през 2016 г. получи международна награда. Тя участваше също в кампанията през 2017 г., довела до отмяна на амнистията, дадена на бившия авторитарен министър-председател Владимир Мечиар. Чапутова е заместник-председател на "Прогресивна Словакия" - извънпарламентарна партия, подкрепила масовите улични протести след смъртта на Куциак.
Марош Шефчович - 52-годишен дипломат от кариерата, който е бил член на комунистическата партия до антикомунистическата Нежна революция през 1989 г. Той прие предложение да се кандидатира от името на лявата "Смер-социална демокрация" - доминираща политически сила в Словакия през последните години, чиято репутация беше опетнена от корупционни скандали.

Други изтъкнати кандидати

61-годишният Стефан Харабин - бивш министър на правосъдието и председател на Върховния съд, близък съратник на Мечиар, чието управление през 90-те години беше помрачено от незачитане на закона. Популистът Харабин се възползва от страха от миграцията и се представя като пазител на традиционните консервативни ценности. Като гласовит опонент на санкциите, наложени на Русия заради действията й срещу Украйна, Харабин е фаворит на проруските медии.
42-годишният Мариан Котлеба е начело на неонацистката Народна партия-Наша Словакия, която има 14 депутати в 150-местния словашки парламент. Котлеба и партията му говорят с възхищение за периода, когато Словакия е била нацистка марионетна държава през Втората световна война. Партийните членове използват нацистки поздрави и смятат НАТО за терористична група. Те искат Словакия да напусне алианса и Европейския съюз.

Какво предстои

Според последните анкети, публикувани две седмици преди изборите, Чапутова и Шефчович ще отидат на балотаж. Анализатори не изключват изненадващ резултат, особено за Харабин, който се нарежда трети в допитванията.