Само за 48 часа след обявяването на паричната реформа в Индия бяха изкупени над 4 тона злато, съобщава The Times of India, позовавайки се на доклад на Генералния директор за защитни мерки, митническите и централните акцизи.   
Вестникът подчертава, че на 8 ноември в един от бижутерийните магазини в Делхи са около 700 клиенти са купили над 45 килограма злато.  
 

В началото на ноември премиерът на Индия Норендра Моди неочаквано за мнозина взе решение да проведе парична реформа в рамките на мерките за борба с корупцията. Въз основа на решение на властите, на изземане подлежат най-оборотните банкноти с номинал от петстотин и хиляда рупии.  

Правителството се надява с този радикален ход да сложи край на бума на необложени кешови транзакции, който улеснява корупцията, укриването на данъци, финансирането на терористични групи и разпространението на фалшиви банкноти.

В изявлението си Моди подчерта, че т. нар. „черни пари” и корупцията са най-големите пречки за изкореняване на бедността в страната. „Черноборсаджиите и предателите няма да са способни да движат големи суми пари. За тях банкнотите от 500 и 1000 рупии ще се превърнат в безполезни хартийки.  Интересите на тези граждани, които печелят парите си с честен  труд, ще бъдат защитени”, заявява министър председателят. 

Превод и редакция: БЛИЦ