Двама мъже, заподозрени в планиране на нападения в Европа от името на "Ислямска държава" и подготовка на терористичен акт в Европа, са били арестувани вчера в Турция, предаде ТАСС, като се позова на Анадолската агенция.

Турската държавна осведомителна агенция съобщи, че Махамад Лабан - 45-годишен датски гражданин от ливански произход, и Мохамед Тефик Салех - 38-годишен шведски гражданин от иракски произход, са били задържани в началото на месеца в южния окръг Адана. След десетдневни разпити съдът решил да остави двамата мъже в ареста.

В хода на разследването било установено, че Лабан и Салех са напуснали Сирия през 2014 г. през Турция, за да се присъединят към бойците от "Ислямска държава". Салех пътувал с децата и жена си, която впоследствие не заминала за Сирия, а се върнала в Швеция, където съобщила на властите, че съпругът й се е присъединил към ислямските терористи.

Турската полиция е конфискувала и цифрови материали на Лабан, включително снимки, най-вероятно от Сирия, на които заподозрените са с маскировъчно облекло и оръжие в ръцете.