Туристите бяха евакуирани от плажовете в югозападна Турция, където бушуващите горски пожари заплашват хотели и домове, пише Би Би Си.

Корабите на турската брегова охрана - подпомогнати от частни лодки и яхти - бяха разположени, за да изведат летовниците на безопасно място, според местни медии.

Съобщава се, че в град Бодрум са евакуирани три петзвездни хотела.

Пожарите, които горят от сряда доведоха до смъртта на шестима човека. В събота бяха потвърдени още два смъртни случая.

Те са от хилядите хора, които се бориха с почти 100 отделни пожара в курорти и села по средиземноморското и егейско крайбрежие на Турция. Властите казват, че всички пожари с изключение на 10 вече са овладени.

Снимки, споделени от кмета на Бодрум в Twitter, показват пожари, които все още горят днес сутринта.

Местните медии също споделиха драматични кадри, показващи хора, които панически бягат с багажа си от пожарите, които приближават населените места. 


️Police evacuated three hotels in İçmeler town of Bodrum, #Muğlapic.twitter.com/Idz9vbUijk

Разследващите се опитват да установят дали някои от пожарите не са умишлени, тъй като има задържани.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган посети в събота град Манавгат, където бяха потвърдени пет смъртни случая.

Ердоган обеща, че правителството ще направи всичко, за да помогне на стотиците хора, засегнати от бедствието. Той беше силно разкритикуван за недостига на противопожарни самолети в страната. Но той отговори, че причина за тези проблеми е, че Турската авиационна асоциация не е успяла да актуализира своята техника.

Той добави, че повече самолети от Азербайджан, Иран, Русия и Украйна вече са включени в мащабната пожарогасителна операция.