Жителката на Турция Румейса Гелги беше призната за най-високата жива жена на планетата. Нейният ръст е 215,16 см, според уебсайта на Книгата на рекордите на Гинес.


Най-високата жена в света според рекордите на Гинес към момента е на 24 години от Турция се издига на 215,16 см над земята, съобщава CNN, цитиран от gospodari.com.

Феноменалната височина на Румейса Гелги се дължи на специфичното ѝ състояние, наречено синдром на Уийвър. За да се придвижва, тя трябва да използва инвалидна количка или проходилка. Измерването ѝ наскоро бе второто в нейния живот, след като през 2014 година тя бе обявена за най-високата тийнейджърка. 

Самата Румейса Гелги смята, че е важно да се разказва на хората за редки болести като нейната. Тя обаче отбелязва, че повечето хора се отнасят с нея с доброта.

“Всеки недъг може да стане твое предимство”, казва тя и приканва: “Затова приеми се, какъвто си, узнай потенциала си и направи най-доброто, на което си способен.”

Рекордът на “Гинес” за най-висок мъж също принадлежи на Турция. Негов притежател е Султан Кьосен с височина 2.51 см. Изданието признава, че притежанието на двата аналогични рекорда от една държава е рядко обстоятелство.