Диктаторите, това са едни от най-спорните и интересни личности, за които всеки говори, от една страна, те показват своето богатство на цял свят, без да се притесняват за това, всички знаят за техните странни увлечения, от друга страна, те остават най-тайнствените и загадъчни хора, за живота на тези хора можете да чуете стотици слухове и тайни, които рано или късно излизат на бял свят. На тази тема е посветено новото видео Ayhan Infire в Youtube.

Ето какво още разказва той: 

Саддам Хюсеин е олицетворение за човек, който е притежавал всичко – идването му на власт, всевъзможни богатства, а след това и ужасяващия му край, който са искали да излъчват на живо по целият свят.

В това видео няма да говоря за историята на Саддам Хюсеин, а само за най-важните факти и догадки, за да можете да разберете въобще какъв човек е бил той.

Поставете лайк на този видеоклип, за да се класира по-напред в алгоритъма на ютуб.

Счита се, че в източните страни се създават цели династии - принцове, шейхове, кралове. Управлението се предава без никакви честни избори и всичко е по този начин, и ето го Саддам Хюсеин, той е нямал никакъв шанс да стане глава на Ирак, още когато майка му е била бременна с него, тя е искала да се самоубие, понеже е била в тежка депресия, след като е загубила сина си, който е починал от рак.

В крайна сметка тя го ражда и изоставя, при което чичо му го взема и започва да го отглежда, за бащата на Саддам няма никаква информация – или е избягал, или е загубил живота си в тежките войни.

Както разбирате, властта не се предава лесно, впрочем той не е правил нито един красив жест публично към своя баща, можем само да гадаем защо?

Най-голямото потресение за него е било загубата на своят любим кон, когато той е бил на 15 години. След смъртта на коня, той е изживял такъв стрес, че за няколко седмици ръката му е била парализирана.

Разбирам ви, за нас е много трудно да разберем и приемем тази реалност, но за него не съвсем.

През 1979 година след извървяване на един сложен път Саддам Хюсеин е станал и президент и премиер-министър на Ирак, което го е направило едноличен управляващ. Садам се е родил в много бедно семейство, той е мечтаел да учи в нормално училище, и именно за това може би Саддам е искал да си компенсира всичко с богатството, което е натрупал, след като е стъпил на власт.

Скоро бе преизчислено богатството на Саддам, трудно е даже да се представи за каква сума става въпрос, трудно е също да се изрече пълното му име Саддам Аб Алмаджид, той е имал необикновена любов към яхтите, ако го сравним с руските олигарси, е напълно нормално и разбираемо.

Ето една от яхтите – площадка за кацане на хеликоптери, 27 спални с непробиваеми стени, всички кранове са направени от злато, театър, няколко басейна и стая за молене, също така и проход към подводните лодки.

По време на неговото управление той е попаднал в списъка на Forbes като един от най-богатите хора в света, за да ме разберете по-правилно, той не е предприемач или бизнесмен, той е просто президент и премиер-министър, а предполагам, че знаете откъде идват парите – от нефт.

Той също е попаднал в книгата Рекордите на Гинес, на първо място за "Количество построени замъци“, на второ място за "Количество роднини във властта“ . Саддам е управлявал 24 години Ирак и за този период в негова чест са били построени 80 двореца, но по информация от арабските медии те са над 150, в един от републиканските дворци е намерен бункер, който може да издържи на ядерна атака, съпоставима със Хирошима.

Саддам много е ценил своите синове, те са обичали да пушат пури и именно за тази цел той е поръчвал специални пури от Куба, един от пръстените на неговия син е струвал 500 000 долара, по-големият му син е имал голям автопарк с непосилни скъпи автомобили, по последни данни те са били около 10 000 бройки, представете си, това са били само и единствено лични автомобили.

Но личните автомобили са нищо сравнение с това, какво са правили децата на Саддам, всеки един указ на по-големия му син задължително се е изпълнявал, той е можел по всяко време на даде указ в неговата стая да бъде донесена абсолютно всяка жена, даже и тази, която я вижда за пръв път на улицата, ако жената силно се е съпротивлявала, имали са право да я убият.

Един ден той много строго и ужасяващо е избил двама свои подчинени, също се е разказвало, че той е осигурявал бягство на някои от затворниците, след което им е осигурявал фалшиви документи.

Но един ден Саддам Хюсеин решил да накаже своя син в една от вечерите, в които синът му е бил с непознати жени и под въздействието на наркотици, баща му е дал указ да се разстрелят няколко човека от неговата охрана и да му запалят автомобила, ето това е история за истинско семейство.

Разбира се, че има по-интересни и страшни истории, един ден синът му е предложил на жената на датския посланик да се позабавляват, президентът на Ирак не е успял да издържи това и е пребил ужасно своя син, в продължение на месец той е ходил в инвалидна количка, понеже е имал счупени кости.

Двамата му сина почиват през 2003 година, когато американците спецслужби са влезли на територията на Ирак. По времето на Саддам е нямало нито един град, в който той да не е поставил свой сребърен или мраморен паметник, а по-късно от това той самият ще страда.

Както много диктатори с огромна власт той е имал милиарди долари и огромна власт над хората и техния живот, Саддам Хюсеин е имал истинска параноя, той е указал да започнат масови строителства на бункери по цялата страна в случай военна заплаха, разбира се, това е за него и неговото семейство, а не за народа, въпреки че най-мащабният и защитен бункер е начертан от немския инженер Карл Ессер, баба му е строила лично бункери за Хитлер. Саддам толкова се е притеснявал за своя живот, че от всичките 80 дворци, а по някои данни и над 150, той никога не нощувал в един и същ дворец два дена подред, но наистина по време на неговото управление е имало е много опити за покушение над него, всички са били неуспешни.

Още един странен факт за Саддам - от 1997 до 2000 година той регулярно е давал кръв на специална група калиграфи за това, да напишат нов коран с неговата кръв. Такава книга са му подарили, когато той е навършил 63 години, тоест коран, написан от кръвта на Саддам Хюсеин. Появила се е информация, която е гласяла, че за този период той е дал 27 литра кръв, разбира се, много са се усъмнили дали е възможно такова нещо.

След смъртта на Саддам правителството на Ирак и религиозните деятели са се чудили какво да правят с всичко това - от една страна, да напишеш коран със собствена си кръв е незаконно, а от друга страна, да унищожиш корана - също, цената на нефта постоянно е падала, в отношението на Ирак с всеки изминал ден са се въвеждали нови санкции, а Саддам не е спирал да харчи пари както за себе си, така и за своето обкръжение, на лидерите от различните държави, с които се е срещал, им е подарявал златни химикалки и скъпи часовници "Ролекс", украсени с брилянти, а на президента на Замбия е изпратил частен самолет, който догоре е бил препълнен с подаръци.

Но целият този охолен и доста нервен живот е приключил през 2002 година, когато Джордж Буш Младши е обвинил Ирак в създаване на нелегални оръжия и сътрудничество с терористите. Тогава САЩ са влезли в Ирак и след няколко седмици режимът на Саддам е паднал, гражданите по всичките градове са започнали да събарят неговите статуии и да се шегуват над неговите портрети,  вчера са го възхвалявали и обичали, а днес вече у хората се е появила неописуема омраза към диктатора.

Саддам е намерен в един от неговите бункери, който се е намирал в неговия роден град. Той е бил обвинен в много престъпления - масови смъртни присъди на хората, които не са одобрявали неговия режи -м, по времето на Саддам те са били над 250 000, масово избиване на хора, репресия, също са го обвинили за безразборните строителства, агент на ФБР, който се е занимавал със случая на Саддам е разказал как те са въздействали на иракския народ, те са му показали видеозаписи как иракците събарят и чупят неговите паметници, по думите на агента именно това е докарало най-голямото страдание за Саддам.

Саддам Хюсеин е обесен на 30 декември 2006 година в 6 часа сутринта по московско време в Ирак. Преди обесването му той е проклинал американците, те са транслирали на живо неговото обесване, също е имало и хора, които снимат със своите мобилни телефони. Така той се е превърнал в първия президент, който е  осъден със смъртна присъда през 21 век, кадрите от обесването на Саддам Хюсеин са ги показвали по цял свят, даже има кадри в които децата се радват на това, а как мислите вие приятели? Трябва ли да има такава смъртна присъда, която да се излъчва по всички медии и да се гледа за развлечения? Споделете вашето мнение долу в коментарите.

Моето мнение е НЕ, не е важно дали той е заслужил това. Много хора са говорили, че той е страшен човек, нарцис, тиран, във всеки е виждал враг, не е знаел какво е състрадание и всичко това е истина, но по време на неговото управление количеството на образовани хора в Ирак от 30% се е вдигнало на 70%, това е било принципиално за Саддам. След като вече са минали години от случая, в Ирак го споменават с особена топлота, даже има и хора, които твърдят, че по време на неговото управление животът е бил по-хубав, а ако него не го бяха обесили, то в Ирак до ден днешен нямаше да има гражданска война.