Япония стартира първото си изследване на проблема "свръхтуризъм" или явлението популярна дестинация, претоварена с туристи по неустойчив начин, за да се справи с неприятности като шум и задръствания, които нарушават живота на местните жители, според официални лица,цитирани от вестник The Japan Times.

Японската агенция по туризма има за цел да състави доклад до края на март въз основа на проучване на общини с популярни туристически дестинации и да проучи начини за насърчаване на средата, в която туризмът може да съжителства с живота на жителите на фона на нарастване на чуждестранните посетители в страната.

Агенцията вече е изпратила въпросници до около 50 общински администрации и ще започне допълнително проучване с около 150 други институции преди края на октомври.

Проблемите, свързани с туризма, възникват по време на пиковите сезони в популярни обекти като древните градове Киото и Камакура, с трафик на пътници и силно претоварване на влаковете и автобусите. В кварталите, където частни апартаменти или еднофамилни къщи предлагат квартири на чуждестранни туристи, често се оплакват от нивата на шума и неправилното изхвърляне на отпадъци.