Дивата природа процъфтява в зоната със забранен достъп около авариралата японска атомна електроцентрала "Фукушима 1". Това показаха снимки, направени от монтирани в района автоматични камери. 

Изследователите са успели да заснемат над 20 вида животни в района около реактора, включително глиган, макаци и лисовидни миещи кучета. 

Откритията ще помогнат да се разкрие как дивата природа реагира на катастрофални ядрени бедствия, като тези във "Фукушима" и "Чернобил". 

Хората са били евакуирани от зоната около "Фукушима" след изтичането на радиация, когато централата аварира вследствие на земетресение и цунами през 2011 година. 

Екологът Джеймс Бийзли от Университета в Джорджия в САЩ и колегите му са използвали мрежа от 106 камери с дистанционно, за да заснемат дивата природа в зоната в рамките на период от четири месеца. 

Правейки над 267 000 снимки, камерите са заснели над 20 вида животни, сред които лисици, японски зайци и фазани. 

"Резултатите ни са първото доказателство, че редица видове от дивата природа процъфтяват в Евакуационната зона около Фукушима, въпреки радиационното замърсяване", казва професор Бийзли. 

Изследователите са открили, че видовете, които обикновено живеят в конфликт с хората, като глиганите, енотите и японските макаци, са преобладаващите обитатели на радиационната зона около авариралата атомна централа. 

Например, глиганите са били заснети над 26 000 пъти, при това там, където замърсяването е най-силно, в сравнение с по-отдалечените зони, където, съответно, са били заснети 13 000 и 7 000 пъти. 

Все пак, изследователите признават, че в хода на тяхната работа те не са могли да оценят здравето на животните. 

 

 Превод и редакция: БЛИЦ