Републиканският сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина обяви в понеделник, че е дал положителен тест за коронавирус, въпреки че е бил ваксиниран, пише bg-voice.

Той е имал „грипоподобни симптоми“, но съобщи, че сега те са леки и е много щастлив, че е бил ваксиниран, защото „без ваксинация съм сигурен, че нямаше да се чувствам толкова добре, колкото сега“.

„Току-що бях информиран от лекаря на Камарата, че съм дал положителен тест за COVID-19 дори след ваксинацията. В събота вечерта усетих грипоподобни симптоми и отидох на лекар тази сутрин“, написа той в Twitter.

Преди да получи резултатите си, Греъм е бил в Сената в понеделник сутринта, според хора, които са разговаряли с него. По това време той носел маска.

Бил е и сред групата сенатори, които през уикенда се забавлявали на яхтата на сенатора демократ от Западна Вирджиния Джо Манчин, съобщава CNN според източник, запознат със ситуацията.

„Сенаторът Манчин е напълно ваксиниран и следва указанията на CDC относно тези, които са в контакт с COVID-позитивно лице“, заяви Сам Рънън, говорител на сенатора, в изявление пред CNN.

Новината за диагнозата COVID-19 на Греъм идва в несигурно в законодателно отношение време за Сената, тъй като членовете му са под напрежение да приемат двупартийно подкрепения законопроект за инфраструктурата само дни преди началото на августовската ваканция на Камарата.

Случаите, при които инфекцията преодолява ваксината, остават редки и повече от 99,99% от хората, напълно ваксинирани срещу коронавируса, не са имали „пробив“, водещ до хоспитализация или смърт, показват данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ.