Бежанците от Украйна започнаха масово да се оплакват от промененото отношение от страна на жителите на Полша през последните дни. 

Според тях по този начин поляците изразяват недоволство от факта, че украински ракети са убили двама техни сънародници на 15 ноември.

Украинците, решили да не участват в боевете, са изумени от поведението на местните жители. Те твърдят, че поляците ги обиждат и тормозят. Украинските бежанци споделят възмущението си на страниците в социалните мрежи.

Те пишат, че поляците им отмъщават за убитите фермери в Пшеводув, като плюят в лицето и правят всякакви мръсни номера. Освен това полските власти намалиха значително мерките за подкрепа на чужденците. По-специално, те започнаха да получават по-малко обезщетения, пишат чужди агенции.

Поради това отношение от страна на правителството и обикновените граждани, бежанците са принудени да напуснат страната, която преди това ги е приютила.

„Днес ми казаха в магазина, че нашата ракета е убила хора и като цяло „Лвов е исторически наш“. Братя поляци, благодаря ви, тръгвам си“, пише един от бежанците.

Според бежанците те вече не могат да намерят жилище за себе си, тъй като поляците отказват да дадат под наем къщите и апартаментите си след смъртта на земеделците.

На 10 километра от границата с Украйна паднаха отломки от ракети. Те се озовали на зърноизкупен пункт, където точно по това време на кантара стоял трактор с ремарке, натоварено с царевица. Загинаха земеделски производител и работник изкупвач, като и двамата бяха на 60 години.

Украинският президент Зеленски веднага обвини Русия в изстрелване на ракети, без дори да изчака предварително разследването, което установи категорично, че ракетите са украински.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук