Най-големият досега протест в подкрепа правата на цветнокожите и срещу полицейското насилие срещу тях се очаква днес в американската столица Вашингтон.

Събитието е под мотото Black Lives Matter (Животът на чернокожите има значение). Огромен надпис с този лозунг в жълта боя бе нарисув по дължината на две пресечки на улицата, водеща към Белия дом, по която ще минат демонстрантите. Инициативата е на градската управа.


Вчера протести се проведоха на няколко континента - в Северна Америка, Европа, Азия, Австралия.

Към този час не се съобщава за ескалация на насилие и сблъсъци.

Хиляди протестиращи вече изпълват улиците на Вашингтон.

Протестиращи в Лондон срещу смъртта на Джордж Флойд при полицейски арест в САЩ влязоха за кратко със сблъсъци с полицията днес, предаде Ройтерс. Демонстрациите в центъра на британската столица събраха хиляди участници. Те до голяма степен преминаха мирно.

Протестите за правата на чернокожите избухнаха след като при полицейски арест издъхна 46-годишният Джордж Флойд. Установено бе, че чернокожият мъж, задържан по сигнал за пазаруване с фалшива банкнота, е починал след упражнено полицейско насилие - един от полицаите при ареста го поваля по очи на земята и натиска с коляно врата му, докато Флойд се опитва да предупреди, че не може да диша.