Армията на САЩ води активна подготовка за военни действия против Северна Корея. Това заяви пред журналисти председателят на Комитета по въпросите на въоръжените сили към камарата на представителите на Конгреса на САЩ Мак Торнбъри.

"Администрацията много сериозно разглежда този въпрос, какви възможности могат да бъдат въвлечени във военните мерки, когато те трябва да бъдат приети срещу Корея", каза конгресменът. Той добави, че също се провежда "много сериозна подготовка" на военните за водене на бойни действия. "Военните се подготвят, ще имаме късмет, ако тези мерки няма да ни потрябват", отбеляза Торнбъри. 

"Ако възнамеряваме да помолим нашите мъже и жени да жертват живота си в името на страната, ние трябва да им осигурим не само най-доброто оръжие и снаряжение, но и да организираме за тях най-добрата в страната подготовка. Мисля, че именно това се случва в момента", каза още политикът. 

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис на път към Ванкувър за международна министерска среща, посветена на Северна Корея, каза пред журналисти, че обстановката на Корейския полуостров се успокоява. "Сега полагането на усилия ясно е преминало в сферата на дипломацията. Именно там работим", каза той. 

Въпреки това, Матис не изключи възможността за силово решение на севернокорейския въпрос. "Искаме дипломатите да знаят, че зад гърба им е силата на нашето оръжие", подчерта шефът на Пентагона. 

Превод и редакция: БЛИЦ