Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с лидера на Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар и двамата обсъдиха положението в Либия, съобщи руското министерство на отбраната
„В хода на разговора беше отбелязана важната роля на преговорите от 13 януари т.г. в Москва за установяването на режим на прекратяване на огъня и нормализиране на положението в страната“, се казва в изявлението, предаде БТА.

Силите на Хафтар от близо година водят офанзива срещу международно признатото правителство в Триполи на премиера Файез ас Сарадж.

Според министерството, Шойгу и Хафтар са потвърдили необходимостта от изпълнение на решенията на конференцията за Либия в Берлин от 19 януари, на която се призова за прекратяване на огъня, въздържане на чужди страни от намеса в делата на Либия и създаване на единно правителство.

Двамата са заявили, че няма алтернатива на политическия път на уреждане на либийската криза и са потвърдили ангажираността си за независимост, единство и териториална цялост на Либия.

Пратеникът на ООН в Либия Гасан Саламе се опитва да убеди делегацията на международно признатото либийско правителство в Триполи да остане в Женева за преговорите по уреждането на либийската криза, предаде Ройтерс.

Вчера правителството заяви, че ще преустанови участието си в преговорите, след като войските на Хафтар подложиха на обстрел пристанището на Триполи.

А днес Сарадж отхвърли призива на ООН да се върне на масата за преговори с групировката Либийска национална армия. Той  заяви, че примирие е невъзможно докато международната общност прави неоправдани отстъпки на Халифа Хафтар.

Сарадж е категоричен, че силите на Хафтар се въоръжават именно по суша и въздух от Египет.