Италианският премиер заяви, че не изключва възможността войски на ЕС да бъдат изпратени в Либия за поддържане на мира в тази африканска страна след прекратяване на военните действия между страните в конфликта, съобщава Монитор. 


Конте посети Алжир в четвъртък, където се срещна с президента на републиката Тебун.

“Това е една от възможностите, които ще разгледаме.

Но трябва да сравним нашите позиции и да се опитаме да насочим ситуацията към мирно решение”, каза премиерът пред италианските репортери, говорейки за дневния ред на предстоящата конференция за уреждане на конфликта в Либия, която ще се проведе в Берлин на 19 януари.

Конте отбеляза, че след прекратяването на военните действия между враждуващите страни може да се говори за изпращане на войски на ЕС в Либия.

“Когато военният вариант бъде отложен, работата по изпращането на контингент за посредничество и мир в Либия ще бъде възможен вариант. И вече можем да кажем, че сме отворени за това”, заяви Конте.

Конте също нарече “отличен сигнал” информация за готовността на командира на Либийската национална армия (LNA) Халифа Хафтар да участва в Берлинската конференция.

В тази връзка той подчерта, че е необходимо да се обсъди бъдещето на Либия с участието на представители на тази страна.

Германия във вторник официално обяви провеждането на конференция за Либия на 19 януари в Берлин, на нея са поканени представители на Русия, САЩ, Турция, Египет, ЕС, ООН и други страни.

Премиерът на правителството на Националното споразумение (PNS) Файез Сарадж и ръководителят на LNA, маршал Хафтар, обявиха, че ще присъстват на конференцията.