Светът може би е на крачка от разбулването на 75-годишната мистерия около изчезването на Кехлибарената стая, наричана Осмото чудо на света.

Както БЛИЦ писа надежди за това дава постижението на полски водолази, които неотдавна откриха останките на нацисткия кораб “Карлсруе”, потопен в Балтийско море през април 1945 г. при съветски бомбардировки.


Добре запазените останки на парахода се намират на 88 метра дълбочина, недалеч от полския град Устка, съобщиха от 10-членния водолазен екип Baltitech. “Изглежда, че след месеци издирване, най-накрая открихме потъналия “Карлсруе”, похвали се във фейсбук профила си Baltitech и публикува и снимки от находката, пише "Труд".

 

От екипа посочват, че сред останките са военни машини, порцелан и множество непокътнати сандъци с неизвестно засега съдържание. Какво е то ще стане ясно, след като останките бъдат извадени от дъното на морето, за което Baltitech още чака официално разрешение.

Очакванията на екипа са в сандъците да са частите от Кехлибарената стая, чиито съкровища експерти оценяват на 300 милиона долара.

Преди да намерят потъналия “Карлсруе” полските водолази проучвали в продължение на година документи на съюзническите сили във Втората световна война, както и германски и съветски архиви, до които получили достъп.

Така стигнали до извода, че параходът, потеглил от Кьонингсберг, където се губят следите на Кехлибарената стая, има една от най-интересните и потайни съдби и е много вероятно да крие изчезналото руско съкровище.