На 79-годишната баба Любов Мореходова могат да завидят и най-добрите съзтезатели по фигурно пързаляне. Тя живее сама край бреговете на езерото Байкал. Цял живот е работила в завод за тежки машини.


Сега обаче е сама и поддържа стопанство с няколко крави. Любимото й занимание е да кара кънки. Споделя, че се чувства прекрасно на леда и се пързаля всеки божи ден.

„Байкал е най-хубавото място на света, с чиста и неопетнена природа! Не мога да го сравня с нищо друго. Обичам да карам кънки просто за забавление, но освен това те ми помагат да се грижа и за кравите. Трудно ми е да минавам през преспите, затова, благодарение на кънките, ги наблюдавам. Онзи ден изчезнаха, веднага се качих на леда и започнах да се ослушвам. Мучаха някъде от планината. Много бързо ги намерих. Повиках ги и те се върнаха у дома“, разказа баба Любов.

Кънките, които баба Любов използва всеки ден, са почти на нейната възраст и са лично изработени от баща й Николай от парче дърво и трион.

Както на български, така и на руски името й означава „любов“, а Мореходова споделя, че именно любовта е сред най-важните неща за нея.

"Обичам живота, природата и всичко около мен. На първо място обаче обичам хората", споделя бабата.