Руската мафия е атакувана от испанската полиция. Твърди се, че именно тя, заедно с разузнавателните служби на Москва са изиграли роля в убийството на военен пилот, който е избягал в Украйна.

Максим Кузминов дезертира, летейки за Украйна с хеликоптера си Ми-8 през август миналата година. Преди дни тялото му беше намерено надупчено с половин дузина куршуми в подземен гараж в град Вилахойоса близо до Бенидорм.


Колата на жертвата, която беше открадната от нападателя и използвана за прегазване на тялото му, беше намерена изоставена и овъглена в близкия град Ел Кампело на брега на Коста Бланка.

Полицията разследва убийството, тъй като твърденията за руска шпионска дейност в Испания стават все по-чести

Детективите проучват дали руската мафия, базирана в Испания, е свързана с убийството. Тя може да си е служила с посредници или действайки по нареждане на Москва, съобщи вестник ABC. През това време към правителството ва социалистите, водено от Педро Санчес , бяха отправени критики.

От властите така и не се появи изявление, предупреждаващо за санкции, ако се окаже, че Москва наистина стои зад престъплението на испанска земя.

„Важно е правителството да изясни, че този тип престъпления няма да останат ненаказани“, каза Мануел Торес. Той член на Кралския институт Elcano, испанския еквивалент на Chatham House. „Правителството не реагира. Тя не може да обвинява Москва, но трябва да даде да се разбере, че ще вземе мерки, ако полицията докаже участието на Русия.“

Тялото на Кузминов е намерено от пазача на сградата следобед на 13 февруари. То е било на рампата на общия гараж на жилищен комплекс Ла Кала. От там нападателите са избягали с колата на жертвата си.

„Намерих тялото и ако бях там 15 секунди по-рано, можеше и аз да съм мъртъв“, каза пазачът пред вестник ABC.

Според медията в комплекса живеят руснаци и украинци. Често могат да се видят луксозни автомобили, които влизат и излизат от сградата.

Guardia Civil заподозря още от началото на случая, че документацията на убития, отговаряща на 33-годишен украинец, може да е фалшива

В понеделник украинската преса предположи, че това е Кузминов. По-късно информацията беше  потвърдена от източници от испанската полиция след тестове за пръстови отпечатъци. Той живееше в Испания с украински паспорт, издаден на друго име.

Съседи казали на полицаи, че въпреки че не познават добре Кузминов, са го виждали да „работи на строеж в района“.

Руските военни осъдиха Кузминов на смърт за „държавна измяна“

Роднините на двамата му членове на екипажа, които бяха убити след кацане в Украйна, поискаха той да плати с живота си за действията си. Екипажът, убит при опит за бягство, е награден посмъртно от руските власти.

„Този предател и престъпник се превърна в морален труп в момента, в който планира своето мръсно и ужасно престъпление“, каза Сергей Наришкин, директор на руската разузнавателна служба SVR, попитан за Кузминов във вторник.

Убийството е разпространило страх сред други руски дезертьори, потърсили убежище в Испания.

„След случилото се във Вилахойоса никой от испанската охрана не ми се е обаждал да ме пита за ситуацията ми или да ми каже нещо“, каза Никита Чибрин пред вестника.

Той прекарва повече от четири месеца в Украйна като част от 64-та отделна гвардейска мотострелкова бригада. След това дезертира и пристигна в Испания. Твърди се, че е получил право на пребиваване и право на работа.

През март 2022 г. Сергей Протосеня, руски газов магнат, беше намерен обесен в дома си в Лорет де Мар, Каталуния, заедно с телата на съпругата и дъщеря му, които бяха намушкани до смърт. Полицията го разглежда като случай на домашно насилие, което предполага, че Протосеня се е самоубил. Украинските медии по това време посочиха ФСБ, руска разузнавателна служба, като предполагаем виновник.

Синът на Протосеня каза, че баща му е убит от „отровния отряд“

Връзките на Москва със сепаратистите в Каталуния са подложени на контрол, след като беше съобщено, че най-малко седем руски шпиони са пътували до испанския регион през последните години.

Според докладите някои от агентите на ГРУ, военното разузнаване на руските въоръжени сили, са пътували до Барселона в ключови моменти от кампанията на каталунските сепаратисти за независимост. Европейският парламент гласува този месец в подкрепа на искането на Мадрид да разследва връзките между Русия и каталунските сепаратисти.

Юлия Таран, заместник-ръководител на група, наречена Свободни руснаци в Испания, каза пред Ройтерс, че групата е помогнала на други руски дезертьори през последните две години и е обичайна практика те да приемат фалшиви самоличности, „за да не бъдат открити от агенти на Путин”.

„Мисля, че сега те са много притеснени и да се надяваме, че испанската полиция и тайните служби ще си свършат добре работата, за да предотвратят“ по-нататъшно преследване, каза тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук