През октомври 2023 г. руското ГРУ обяви, че ще накаже пилота на Ми-8 Максим Кузминов, който избяга в Украйна. Три месеца по-късно той е открит с 12 куршума в тялото.
 
Испанската полиция огледа местопрестъплението, където може да е бил убит руският пилот беглец Максим Кузминов.

На видеозапис от мястото се виждат няколко коли, дузина полицаи, криминалисти и цивилни хора. Кадри от работата на испанските служители на реда бяха публикувани в канала Mash Telegram.

Видеото, публикувано онлайн, продължава по-малко от половин минута и операторът не показва конкретни подробности. Може да се види как криминалисти правят филм, който е използван за ограждане на мястото на прегледа. В кадър са включени и полицейски коли, паркирани на тротоара, и дузина служители на реда.

Бележката включва и снимка, на която можете да видите нещо подобно на човешко тяло. Не е ясно къде точно и кога е направена снимката.

В социалната мрежа X (Twitter) на испанската национална полиция няма информация за извънредното положение в Аликанте. Информация за смъртта на руснак е публикувана в портала Il Corrispondente и ABC .

Трябва да се отбележи, че следобед на 19 февруари в руските медии се появиха съобщения за възможната смърт в Испания на пилота-дезертьор Максим Кузминов, който през есента на 2023 г. излетя с военен хеликоптер Ми-8 на руските въоръжени сили в Украйна срещу 500 000 долара награда.

Беше посочено, че събитието е станало на 13 февруари в провинция Аликанте в град Ла Виляхойос. Трупът на неизвестен 33-годишен мъж е намерен в близост до гаража, прострелян 12 пъти и след това прегазен от кола.

По-късно информацията беше уточнена - предполага се, че е убит 28-годишният Кузминов. Полицията намери колата, с която убийците може да са избягали в съседното село Ел Кампело: тя е била изгорена.

Представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Андрей Юсов потвърди, че загиналият наистина е руският пилот-беглец: той не предостави други подробности по случая.

Междувременно от различни информационни източници става ясно, че мъжът в Испания пиел, разказвал за миналия си живот и се обаждал на приятелката си от Руската федерация.

Украинското разузнаване не потвърди истинността на историите за пиянство. Източници на изданието "Украинская правда" обаче потвърдиха информацията за приятелката и че той не искал да живее в Украйна и се преместил в Испания.

Малко преди това италианското издание Il-corrispondente съобщи , че руският пилот е бил убит на 13 февруари в испанския град Виляхойоса. Мъжът е намерен с 12 дупки от куршуми, а също така се съобщава, че тялото на Кузминов е било прегазено от кола.

На 14 февруари испанското издание на ABC съобщи, че на 13 февруари около 17:00 часа във Вилахойоса е намерено тялото на 33-годишен украинец.

Разследващите откриха и изгоряла кола в съседния град Кампело. Медиите отбелязват, че първата хипотеза за причината за смъртта на мъжа е разчистване на сметки, пише Глас нюз бг.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук