„Словения е готова да предложи място за среща на президента на САЩ Доналд Тръмп и руския лидер Владимир Путин”. Това заяви шефът на дипломацията на страната Карл Ерявец, предаде Монитор, цитирайки агенция МИА.
„Имаме предвид факта, че успешно организирахме среща на Джордж Буш с Владимир Путин”, каза Ерявец. 

Агенцията припомня, че в словенската резиденция Бърдо през 2001 г. се състоя среща между Путин и Буш-младши, който по онова време беше американски президент.

Ерявец добави, че Сергей Лавров е изтъкнал, че не вижда причина да не се повтори среща на това ниво. „Това, разбира се, зависи от Тръмп и Путин”, заяви Ерявец в интервю за „Журнал 24”.

Доналд Тръмп и Владимир Путин осъществиха телефонен разговор на 28 януари. В хода на разговора ръководителите на Русия и САЩ се договориха да уредят къде и кога ще се проведе срещата.

Агенцията припомня, че съпругата на Доналд Тръмп – Мелания, е словенка.

„Русия и САЩ имат неограничени възможности за сътрудничество в борбата с тероризма, при положение, че има воля за това”, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Русия е готова да разговаря със САЩ за антитерористичната борба "всеки момент, по линия на министерствата на отбраната, специалните служби, разузнаванията, дипломатическите ведомства", добави Лавров.

„Първият телефонен разговор между президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Доналд Тръмп открои редица сфери, в които интересите на двете страни съвпадат”, отбеляза руският външен министър. 

„Разговорът по разбираеми причини бе фокусиран върху концептуални неща, без задълбочаване в подробности”, уточни той.

Според Лавров разговорът между Путин и Тръмп е бил „добър и в политически, и в човешки смисъл”, разкрил е „взаимното уважение, стремежа на лидерите да общуват без нравоучения, въз основа на националните интереси на всяка от страните”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!